Maksu ulkomaille - valuuttamaksut

Lue ohjeet läpi ennen kuin teet maksun. Maksu ulkomaille -toiminto on toteutettu siten, että maksu välitetään aina sinulle edullisimmalla palvelupalkkiolla, ellet muuta vakiona olevaa maksutapaa tai kuluperintää.

Maksut ulkomaille -toiminnolla voit tehdä:

 • valuuttamääräisiä maksuja ulkomaille
 • tai valuuttamääräisiä maksuja Nordeassa tai toisissa kotimaisissa rahalaitoksissa oleville saajille
 • ja euromääräisiä maksuja Euroopan ulkopuolelle.

Sallitut merkit

Huomioi tietoja syöttäessäsi, että joitakin merkkejä ei saa käyttää ulkomaan maksuissa. Käytä ainoastaan kirjaimia A-Z isoina tai pieninä, numeroita 0-9 ja merkkejä / - ? : ( ) . , ´ + ja välilyönti (space). Sallitut merkit perustuvat kansainväliseen SWIFT -standardiin.

Maksajan tiedot

Tililtä

Valitse Tililtä -luettelosta haluamasi maksun veloitustili. Maksu veloitetaan palvelupalkkioineen tältä tililtä. Varmista, että tilillä olevat varat riittävät myös palvelupalkkioon. Huomaa, että mahdollinen kurssivaihtelu vaikuttaa veloitettavaan määrään.

Nimi, jakeluosoite ja osoitetoimipaikka

Maksajan tiedoissa on maksun veloitustilin omistajan nimi ja osoitetiedot. Anna maksajan nimi, osoite ja postinumero niille varattuihin kenttiin, jos haluat välittää maksun saajalle jonkun muun maksajan nimen.

Saajan tiedot

Saajaluettelo

Valitse saajan tiedot saajaluettelosta tai anna tiedot kenttiin yksitellen.

Tilille / IBAN

Anna kenttään saajan tilinumero. Tieto on pakollinen. Kirjoita tilinumero aina ilman välimerkkejä tai välilyöntejä.

Käytä aina IBAN (International Bank Account Number) tilinumeroa, jos maksunsaajan tili on Euroopassa. Saajan pankki on oltava tällöin aina BIC-muodossa. Katso kohta ”Saajan pankin tiedot”.

Lisätietoja IBAN-tilinumerosta  (nordea.fi)

Anna tilinumero aina IBAN-muodossa, kun siirrät varoja

 • omalle valuuttatilillesi Nordea Suomessa tai
 • toisen asiakkaan valuuttatilille Nordea Suomessa tai
 • omalle tilillesi Nordean ulkomaisessa konttorissa Euroopassa.

Saajan nimi ja saajan osoite

Kirjoita kenttiin tarkat tiedot maksunsaajasta; nimi, lähiosoite, kaupunki ja postinumero (osavaltio). Tieto on pakollinen. Osoitteen pituus saa olla enintään 3 x 35 merkkiä.

Saajan maa

Valitse luettelosta saajan osoitteen sijaintimaa.

Tallenna saajaluetteloon

Voit halutessasi tallentaa saajan tiedot saajaluetteloon. Rastita tällöin kohta ”Tallenna saajaluetteloon”.

Maksun tiedot

Valuutta ja määrä

Valitse luetteloista maksun valuuttalaji. Jos haluat maksaa valuutassa, jota ei löydy luettelosta, käänny lähimmän konttorimme puoleen.

Anna maksun valuuttamäärä. Käytä pilkkua (,) desimaalierottimena.

Poikkeukset verkkopankkimaksujen maksurajoissa

Maksu ulkomaille -toiminnolla tehdyissä euro- ja valuuttamääräisissä maksuissa on yleinen 30.000 euron vasta-arvon suuruinen maksuraja. Nordea varaa mahdollisuuden muuttaa rajoja markkina- tai riskitilanteen muuttuessa.

Eräpäivä

Oletuksena on kuluva pankkipäivä. Eräpäivämaksuja voit tehdä vain pankkipäiville. Eräpäivä ei voi olla menneisyydessä. Tiliveloitusta yritetään automaattisesti seuraavan kolmen pankkipäivän aikana, jos henkilöasiakastililläsi ei ole katetta eräpäivänä. Huomaa, että maksat valuuttakaupan purkamisesta johtuvan mahdollisen kurssieron, jos tililläsi ei ole katetta kolmen pankkipäivän aikana.

Ilmoitus maksutoimeksiannon toteuttamatta jättämisestä on saatavilla verkkopankissa. Pankilla on oikeus veloittaa ilmoituksesta palvelupalkkio.

Maksutapa

Valittavana on maksumääräys ja pikamaksu. Tavallisin on maksumääräys. Voit valita pikamaksun, jos maksu on kiireellinen.

Maksut Nordean yksiköihin

Maksut Nordean yksiköiden välillä kulkevat nopeammin kuin ulkomaan maksut yleensä. Varat ovat saajan tilillä jo maksamista seuraavana pankkipäivänä. Kun saajan tilipankki on jokin Nordean ulkomainen yksikkö, valitse maksutyypiksi maksumääräys. Maksu kulkee pikamääräyksen nopeudella, mutta edullisemmalla palvelupalkkiolla.

Oma tilisiirto toisen maan Nordeaan

Valitse maksutyypiksi pikamääräys, kun teet siirron omalle tilillesi. Siirto omalle tilille Nordean ulkomaiseen konttoriin toteutetaan saman päivän arvolla ilmaiseksi. Varat ovat ulkomaisella tililläsi joko samana päivänä tai viimeistään seuraavana pankkipäivänä takautuvalla arvolla.

Siirron voit toteuttaa Nordea valuutoissa, joita ovat: DKK, EUR, EEK, GBP, LTL, LVL, NOK, PLN, SGD, SEK ja USD.

Maksan (kuluperintä)

Valitse haluamasi tapa maksaa maksun lähettämisestä veloitettava palvelupalkkio. Voit maksaa vain

 • oman pankin kulut (SHA) tai
 • vaihtoehtoisesti kaikki kulut (OUR).

Oman pankin kulut (SHA)

Suosittelemme valitsemaan aina palkkioperinnäksi maksan ”oman pankkisi kulut”. Tällöin maksat maksun lähetyksen yhteydessä vain Nordean palvelupalkkion maksun lähettämisestä ja maksunsaaja maksaa oman pankkinsa palvelupalkkiot.

Valitse aina palkkioperinnäksi ”oman pankkisi kulut”, kun siirrät varoja omalle valuuttatilillesi tai toisen asiakkaan valuuttatilille Nordea Suomessa tai omalle tilillesi toisen maan Nordean konttoriin.

Palkkioperintä SHA on pakollinen, kun

 • maksunsaajan pankki sijaitsee EU- tai ETA-maassa ja
 • maksun valuutta on euro tai muun jäsenvaltion valuutta ja
 • maksu veloitetaan saman valuuttaiselta tililtä (maksussa ei tehdä valuuttakauppaa).

Kaikki kulut (OUR)

Maksat Nordean palvelupalkkion lisäksi myös kaikkien ulkomaisten rahalaitosten perimät palkkiot jos valitset ”kaikki kulut”. Maksat myös palkkiot saajan puolesta. Lisäkulut veloitetaan tililtäsi jälkikäteen, jos maksun lähetyksen yhteydessä tililtäsi perityt palkkiot eivät kata ulkomaisten rahalaitosten pyytämiä palkkioita. Nordea takaa maksun perillemenon täysimääräisenä vain kirjeenvaihtajapankkiin saakka. Mikäli maksu välitetään sieltä vielä edelleen, voi välittäjäpankki/pankit vähentää omat kulunsa saajalle maksettavasta määrästä.

Ulkomaisten rahalaitosten palkkiot saattavat olla huomattavia. Lehtitilauksissa, kongressimaksuissa tai vastaavissa voit joutua valitsemaan "kaikki kulut (OUR)" saajan vaatimuksesta. Valinta on kuitenkin aina sinun, eikä pankki voi siihen vaikuttaa.

Tarkista perittävien palkkioiden määrä aina maksun vahvistus-näytöllä ennen kuin vahvistat maksun. Voit vaikuttaa vielä perittävän palkkion suuruuteen muuttamalla maksun tietoja. Huomioi, että kuluperintä ”kaikki kulut” on sinulle aina kallein vaihtoehto.

Viesti maksunsaajalle

Kirjoita kenttään saajalle tarkoitettu viesti. Se voi olla esimerkiksi laskun numero. Kirjoita tieto saajan maan kielellä tai englanniksi. Useat maat vaativat maksunaiheen lainsäädännöllisistä syistä ja tarkastavat tietosisällön.

Viestin pituus saa olla enintään 4 x 35 merkkiä.

Saajan pankin tiedot

Saajan pankin voit päätellä seuraavista tiedoista:

 • BIC-koodi
 • Clearing-koodi
 • saajan pankin nimi, katuosoite, kaupunki, postinumero (osavaltio) ja maa.

Ilmoita saajan pankki aina ensisijaisesti BIC-koodina. BIC-koodin käyttö maksussa on sinulle edullisempaa kuin clearing-koodin käyttö tai saajan pankin nimen ja osoitteen ilmoittaminen kirjoitetussa muodossa.

SWIFT/BIC

Anna kenttään saajan pankin BIC-koodi. Koodi on aina 8- tai 11-merkkinen kirjainnumeroyhdistelmä, jolla saajan pankki tunnistetaan. Laskuissa ja maksuohjeissa BIC-koodista käytetään usein nimeä SWIFT.

Voit hakea pankkien BIC-koodeja SWIFT/BIC-haku linkin kautta. Hakupalvelu on tarjolla ainoastaan englanninkielisenä. Syötä BIC-koodi ilman välilyöntejä.

Kirjoita kenttään Nordea Pankki Suomen BIC-koodi NDEAFIHH, jos teet valuuttamääräisen tilisiirron omalle tilillesi tai toisen asiakkaan tilille Nordea Suomessa.

Jos siirrät varoja omalle tilillesi toisen maan Nordeaan anna pankkitieto myös tällöin aina BIC-koodina (nordea.com).

Siirry suoraan kenttään ”Pankin maa”, kun annat saajan pankin BIC-muodossa.

Clearing-koodi

Clearing-koodi, kuten BIC -koodikin, kertoo pankin nimen ja konttorin.

Esimerkkejä clearing-koodeista:

 • Yhdysvalloissa (USA) on käytössä ABA routing number, joka myös tuntee nimen Fedwire. Sen tunnus on FW, jonka perässä on 9 numeroa. Kirjoita koodi muodossa FW123456789.
 • Australiassa clearing-koodin nimi on BSB (Bank–State-Branch), jonka perässä on 6 numeroa. Kirjoita koodi muodossa AU123456.

Euroopan unionin ja ETA:n alueella käytä aina BIC-koodia.

Pankin nimi ja pankin osoite

Anna pankin nimi ja pankin osoite niille varattuihin kenttiin. Tiedon pituus saa olla enintään 4 x 35 merkkiä. Tieto on pakollinen, jos et ole antanut saajan pankkia BIC-muodossa tai saajan pankin clearing-koodi ei ole tiedossasi.

Maakohtaisia pankkiyhteystietoja

Lisätietoja eri maiden tilinumeroista ja pankkiyhteyksistä saat Nordean Internet-sivuilta palvelukuvauksesta Konekieliset valuuttamaksut - maakohtaiset pankkiyhteystiedot (pdf).

Pankin maa

Valitse luettelosta maa, missä saajan pankki sijaitsee. Tieto on pakollinen.

Käänny lähimmän konttorimme puoleen, jos haluamasi maa ei löydy valintaluettelosta. Seuraavat syyt saattavat aiheuttaa tietyn maan puuttumisen valintaluettelosta:

 • maan taloudellinen tai poliittinen tilanne on epävakaa
 • maassa toimivien pankkien toimintaa ei voida taata
 • viranomaisten määräykset.

Henkilökohtaiset tiedot

Yhteystietoni

Kirjoita tähän kenttään esim. sähköpostiosoite, puhelinnumero tms. yhteystieto, josta pankki tavoittaa sinut tarvittaessa. Kenttään annetut tiedot eivät välity maksun saajalle eivätkä tiliotteelle.

Omat merkinnät

Kirjoita tähän kenttään sellaista tietoa, jonka haluat tallentuvan maksun tietojen mukana. Kentän enimmäispituus on 50 merkkiä. Kenttään annetut tiedot eivät välity maksun saajalle eivätkä tiliotteelle. Tieto näkyy ainoastaan verkkopankissa, maksun tiedoissa.

Tallenna maksupohjaksi

Rastita kohta ”Tallenna maksupohjaksi”, jos haluat tallentaa maksun sellaisenaan seuraavaa maksamista varten.

Ehdot

Nordea välittää maksut voimassa olevien ehtojen mukaan. Tutustu ehtoihin huolellisesti ja rastita kohta ”Olen tutustunut ehtoihin ja hyväksyn ne”.

Maksun vahvistaminen

Ennen maksun vahvistamista tarkista vielä maksun tiedot. Tarkista Vahvistus-näytöllä myös maksusta perittävän palvelupalkkion määrä sekä mahdollisti perittävä lisäpalkkio. Vahvistamalla maksut valtuutat pankin veloittamaan tiliäsi myös palvelupalkkioiden määrällä.

Lisäpalkkiota peritään silloin, kun maksu ei täytä ulkomaan maksujen laatuvaatimuksia ja pankki muokkaa maksun tiedot puolestasi. Voit itse vaikuttaa lisäpalkkion perintään korjaamalla maksun tiedot.

Lisätietoja laatumaksuista (pdf)
Ulkomaan maksujen palvelupalkkiot nordea.fi)
Lisätietoa maksupalvelulain vaikutuksista yritysasiakkaille(nordea.fi)

Takaisin ylös Takaisin ylös © Copyright Nordea 2011